Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery Przekąski

Szybkie ciasteczka z marmoladą

Szybkie ciasteczka z marmoladą

Propozycja na szybkie i smaczne ciasteczka z marmoladą, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Na każdych spotkaniach rodzinnych pojawiały się właśnie takie ciastka. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne i rozpływające się w ustach!

Ciasteczka możemy bez problemu kupić w każdym sklepie, jednak te upieczone w domu są zdecydowanie smaczniejsze. W ich przygotowanie można również zaangażować dzieci, które z przyjemnością pomogą i będą mieć sporo frajdy. Przepis na domowe ciasteczka z marmoladą jest bardzo łatwy, a ich smakiem można rozkoszować się niedługo po upieczeniu.

SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut

Składniki

  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • szczypta soli
  • ulubiona marmolada

Przygotowanie

  1. Masło ucieram z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.

  2. Następnie dodaję cukier wanilinowy i żółtko. Ponownie miksuję do połączenia składników.

  3. Na koniec dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz mieszam do połączenia.

  4. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie lekko je spłaszczam i na środku robię wgłębienie, które następnie wypełniam marmoladą.

  5. Ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez około 15 minut do zarumienienia.

  6. Gotowe ciasteczka studzę na kratce.
Szybkie ciasteczka z marmoladą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 71

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

12 − 10 =