Propozycja na szybkie i smaczne ciasteczka z marmoladą, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Na każdych spotkaniach rodzinnych pojawiały się właśnie takie ciastka. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne i rozpływające się w ustach!
Ciasteczka możemy bez problemu kupić w każdym sklepie, jednak te upieczone w domu są zdecydowanie smaczniejsze. W ich przygotowanie można również zaangażować dzieci, które z przyjemnością pomogą i będą mieć sporo frajdy. Przepis na domowe ciasteczka z marmoladą jest bardzo łatwy, a ich smakiem można rozkoszować się niedługo po upieczeniu.
SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut
Składniki
- 1 żółtko
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- ulubiona marmolada
Przygotowanie
- Masło ucieram z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę.
- Następnie dodaję cukier wanilinowy i żółtko. Ponownie miksuję do połączenia składników.
- Na koniec dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko jeszcze raz mieszam do połączenia.
- Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie lekko je spłaszczam i na środku robię wgłębienie, które następnie wypełniam marmoladą.
- Ciasteczka przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez około 15 minut do zarumienienia.
- Gotowe ciasteczka studzę na kratce.