Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto orzechowe z kremem to wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, posmarowanego powidłem śliwkowym, przełożonego kremem śmietankowym. Całość wzbogacona jest o wkładkę orzechową i wykończone polewą czekoladową. Ciasto orzechowe z kremem smakuje naprawdę wyśmienicie. Fajnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wkładka orzechowa

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru


Dodatkowo

  • 1 słoik dżemu śliwkowego
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

  • Biszkopt: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  • Wkładka orzechowa: Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać partiami cukier i miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Dodać posiekane orzechy, wymieszane z obiema mąkami i wymieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez 50 minut, grzanie góra-dół.

  • Krem: Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.

  • Blat biszkopta posmarować dżemem śliwkowym. Nałożyć połowę masy śmietankowej i rozprowadzić na dżemie. Przykryć wkładka orzechową, na którą nałożyć pozostałą masę, a na nią nałożyć drugi blat biszkopta.

  • Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.
Ciasto orzechowe z kremem przepis
Przepis na ciasto orzechowe z kremem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.5 / 5. Oddanych głosów: 6

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

jeden × 2 =