Ciasto orzechowe z kremem to wypiek, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, posmarowanego powidłem śliwkowym, przełożonego kremem śmietankowym. Całość wzbogacona jest o wkładkę orzechową i wykończone polewą czekoladową. Ciasto orzechowe z kremem smakuje naprawdę wyśmienicie. Fajnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g orzechów włoskich
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 330 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 1 słoik dżemu śliwkowego
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Wkładka orzechowa: Białka ubić na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać partiami cukier i miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Dodać posiekane orzechy, wymieszane z obiema mąkami i wymieszać. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez 50 minut, grzanie góra-dół.
- Krem: Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę.
- Blat biszkopta posmarować dżemem śliwkowym. Nałożyć połowę masy śmietankowej i rozprowadzić na dżemie. Przykryć wkładka orzechową, na którą nałożyć pozostałą masę, a na nią nałożyć drugi blat biszkopta.
- Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewę wyłożyć na ciasto.