Tort bezowy z kremem i owocami to super pomysł na smaczny i letni deser, któremu ciężko się oprzeć! Wystarczy przygotować dwa blaty bezowe, krem na bazie śmietanki i mascarpone, przełożyć i całość udekorować owocami.
Ten tort bezowy nie tylko świetnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje! Śmiało można go zaserwować na urodziny dla bliskiej osoby. Taki tort bezowy to również fajny pomysł na letni deser, kiedy spodziewamy się gości. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci wszystkich swoim wyglądem i smakiem! Zapraszam na przepis!
TORT BEZOWY Z KREMEM I OWOCAMI – PRZEPIS
Składniki
Blaty bezowe
- 6 białek (temperatura pokojowa)
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatki
- maliny
- borówki
- 4 łyżki dżemu malinowego
- garść prażonych płatków migdałów
- kilka kostek białej czekolady
Przygotowanie
Blaty bezowe
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim dwa okręgi o średnicy 20 cm.
- Białka jajek w temperaturze pokojowej przełożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Co jakiś czas można zatrzymać mikser i przemieszać delikatnie pianę, zbierając ją z brzegów i spodu misy, gdyż łopatka miksera nie zawsze tam dociera.
- Kiedy masa będzie już puszysta i szklista dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie przemieszać na małych obrotach.
- Masę bezową rozprowadzić na narysowanych okręgach, po połowie na każdym.
- Piekarnik nagrzać do 120 stopni z termoobiegiem. Wstawić blaszkę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem. Blaty suszyć przez 120 minut. Po upływie czasu wyłączyć piekarnik a blaty zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera, przemieszać rózgą kuchenną. Do cukru pudru dodać śmietan-fix, całość wsypać do misy i razem ubijać na puszystą masę.
Tort bezowy z kremem i owocami – wykonanie
- Jeden z blatów bezowych posmarować dżemem malinowym i wyłożyć na niego 2/3 kremu. Następnie przykryć drugim blatem bezowym a na nim rozprowadzić pozostały krem.
- Wierzch tortu udekorować owocami, migdałami i pokrojoną w kostkę białą czekoladą.