Truskawkowy sernik na zimno to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. W czasie upalnych dni klasyczne, pieczone ciasta warto zastąpić lekkimi deserami, które przyjemnie orzeźwią po obfitym posiłku.
Przepis na truskawkowy sernik na zimno jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Przygotowanie tego ciasta zajmie wam nie więcej niż 15 minut, dlatego jest to również świetna opcja dla osób, które lubią szybkie i proste ciasta bez pieczenia.
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO PRZEPIS
Składniki
- 600 g truskawek
- 800 g sera z wiaderka
- 10 okrągłych biszkoptów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki wody
Przygotowanie
1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów.
2. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
3. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i zblenduj na mus.
4. Do musu dodaj ser z wiaderka i cukier puder. Całość zmiksuj do połączenia składników.
5. Na koniec wlej przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę.
6. Masę przelej na biszkopty i całość wstawi do lodówki na minimum całą noc.