Ciasto francuskie to taki produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo ciekawych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tulipany z ciasta francuskiego, które doskonale sprawdzą się na domową imprezę lub kolację. Przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu, ładnie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci swoim smakiem rodzinę i gości.
TULIPANY Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- rulon ciasta francuskiego
- 1/2 słoiczka dżemu żurawinowego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- rukola do dekoracji
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i wyciąć kwadraciki.
2. Wycięte ciasto umieścić w formie do muffinek.
3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kosteczkę.
4. Do wnętrza utworzonych koszyczków z ciasta nałożyć odrobinę dżemu żurawinowego i wrzucić kilka kosteczek sera pleśniowego. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.
6. Po upieczeniu udekorować listkami rukoli.