Zapiekanka ryżowa z pulpetami to pomysł na smaczny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, pożywne i co najważniejsze przepyszne. Przepis na zapiekankę ryżową z pulpetami jest bardzo łatwy. Nie trzeba nic wcześniej smażyć, czy gotować. Składniki umieszczamy w naczyniu, zalewamy zalewą i zapiekamy. Polecam!
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z PULPETAMI PRZEPIS
Składniki
- 200 g ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Zalewa
- 600 ml wrzątku
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso mielone przełożyć do miseczki i przyprawić przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem.
2. Następnie dodać jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać.
3. Pora pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Następnie wyłożyć startą na tarce marchewkę i pokrojonego pora. Całość przemieszać.
5. Z mięsa uformować małe pulpeciki i ułożyć je na ryżu.
6. Składniki na zalewę połączyć ze sobą.
7. Przygotowaną zalewą zalać naczynie z ryżem i pulpetami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia przez 60 minut.