Dzisiaj propozycja na pyszną zapiekankę obiadową z makaronem z zupek chińskich. Większość z Was może kojarzyć sałatkę z zupek chińskich, więc zapiekanka będzie miała podobny smak tylko jest w wersji na ciepło.
Zapiekanka z makaronem z zupek chińskich jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację.
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM Z ZUPEK CHIŃSKICH – PRZEPIS
Składniki
- zupki chińskie – 2 opak.
- podwójny filet z kurczaka – 500g
- papryka czerwona – 1 szt.
- cebula czerwona – 1 szt.
- ser żółty – 150g
- ogórki konserwowe – 4 szt.
- przyprawa gyros – 2 łyżeczki
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- śmietana 18 % – 4 łyżki
- ketchup – 4 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Wymieszać i usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. Makaron z zupek chińskich rozdrobnić, przełożyć do miski wraz z przyprawami. Zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, aby makaron spęczniał.
3. Paprykę, ogórki konserwowe i cebulę pokroić w drobną kostkę.
4. Śmietanę wymieszać z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z zupek chińskich. Na makaron wyłożyć cebulę, a na nią połowę przygotowanego sosu. Następnie paprykę i ogórki konserwowe. Posmarować pozostałą częścią sosu.
6. Na sos wyłożyć podsmażonego kurczaka i całość posypać startym na tarce żółtym serem.
7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
8. Po upieczeniu posypać posiekaną pietruszką.