Super smaczna, pożywna i sycąca zapiekanka ziemniaczana z jajkiem, która z pewnością zachwyci domowników. Poznaj mój sprawdzony przepis na pyszną zapiekanką obiadową!
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem to danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdzi się na obiad. Składniki nie są wyszukane, tanie i łatwo dostępne, co sprawia, że jest to świetna opcja na szybki i sycący posiłek dla zabieganych. Co więcej, zapiekanka ziemniaczana z jajkiem wspaniale smakuje również po odgrzaniu na drugi dzień, więc można przygotować podwójną porcję i cieszyć się jej smakiem dłużej.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 5 jajek
- 200 g tartej mozzarelli
- 200 g boczku w słupkach
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- Ziemniaki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i dodaję sól. Doprowadzam do wrzenia i od momentu zagotowania, gotuję przez 10 minut. Odcedzam.
- Na patelni podsmażam boczek. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Kolejno dodaję pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, 1/2 łyżeczki cukru, sól oraz pieprz. Całość mieszam i trzymam na ogniu jeszcze przez 10-15 minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładam połowę podgotowanych ziemniaków, połowę sosu z patelni, połowę tartej mozzarelli, reszta ziemniaków, sos i ser.
- Zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 30 minut. Po upływie czasu naczynie wyjmuję z piekarnika, wbijam jajka i ponownie wstawiam do piekarnika na około 10 minut.
- Gotową zapiekankę posypuję świeżym szczypiorkiem.