Zawijaki makowe to super pomysł na błyskawiczne przekąski z dodatkiem maku. Stanowią nie tylko fajną, słodką przekąskę, ale równie świetną dekorację świątecznego stołu.
Zawijaki makowe z ciasta francuskiego są bardzo szybkie i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Można je przygotować w mgnieniu oka, ale uwaga tak samo szybki znikają z talerza.
ZAWIJAKI MAKOWE Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250 g masy makowej
- 1 żółtko do posmarowania
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na połowie ciasta rozprowadzamy masę makową, następnie przykrywamy ją nieposmarowaną częścią ciasta.
- Ciasto kroimy na paski, o szerokości około 2 cm. Każdy pasek chwytamy z dwóch stron i zwijamy w spirale.
- Gotowe zawijaki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.