Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zupa z kurczakiem i pieczarkami

Zupa z kurczakiem i pieczarkami

Zupa z kurczakiem i pieczarkami to kolejna propozycja obiadowa, warta wypróbowania. Delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z pieczarkami, papryką, kukurydzą w delikatnym wywarze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Zupa z kurczakiem jest w pełni sycąca i śmiało można ją zaserwować, jako samodzielne danie obiadowe. Zapraszam na przepis!

ZUPA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, solą, pieprzem, curry oraz słodką papryką. Podsmażyć na odrobinie oliwy na zloty kolor. 
  • Do garnka z grubym dnem z odrobiną masła,  przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. 
  • Paprykę pokroić paseczki, przełożyć do cebuli, podsmażać kilka minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, dusić przez kilka minut. 
  • Do garnka przełożyć usmażonego kurczaka, całość zalać bulionem, dodać kukurydzę oraz kurkumę. Przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Podawać z makaronem. 
Zupa z kurczakiem i pieczarkami przepis
Zupa z papryką, kurczakiem i pieczarkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście − sześć =