Zupa z kurczakiem i pieczarkami to kolejna propozycja obiadowa, warta wypróbowania. Delikatne mięso z kurczaka w połączeniu z pieczarkami, papryką, kukurydzą w delikatnym wywarze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Zupa z kurczakiem jest w pełni sycąca i śmiało można ją zaserwować, jako samodzielne danie obiadowe. Zapraszam na przepis!
ZUPA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą gyros, solą, pieprzem, curry oraz słodką papryką. Podsmażyć na odrobinie oliwy na zloty kolor.
- Do garnka z grubym dnem z odrobiną masła, przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć.
- Paprykę pokroić paseczki, przełożyć do cebuli, podsmażać kilka minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki, dusić przez kilka minut.
- Do garnka przełożyć usmażonego kurczaka, całość zalać bulionem, dodać kukurydzę oraz kurkumę. Przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Podawać z makaronem.