Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Bułeczki z patelni z farszem

Bułeczki z patelni z farszem

Bułeczki z patelni z farszem z mięsa mielonego i warzyw to smaczne i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad, kolację, a nawet jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.

Bułeczki smażymy na patelni, więc nie będzie nawet potrzeby włączać piekarnika. Składniki do ich przygotowania nie są wyszukane i raczej dostępne w każdej lodówce. Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki z patelni z farszem, które z pewnością posmakują miłośnikom domowego pieczywa.

BUŁECZKI Z PATELNI Z FARSZEM – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • mleko – 120 ml
  • świeże drożdże – 50 g
  • kefir lub maślanka – 150 ml
  • masło – 50 g
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Farsz:

  • mięso mielone – 400 g
  • kukurydza konserwowa – 1/2 puszki
  • żółty ser – 200 g
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • ketchup – 4-5 łyżek
  • cebula – 1 sztuka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ciasto:

  • Mleko podgrzać i przelać odrobinę do osobnego naczynia. Dodać do niego pokruszone drożdże i wymieszać.
  • Do pozostałej części mleka dodać masło i całość wymieszać do rozpuszczenia.
  • Mąkę przesiać przez sito na miski. Dodać rozpuszczone drożdże, mleko z masłem, kefir, szczyptę cukru oraz soli. Dokładnie całość wymieszać i wyrobić ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Farsz:

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
  • Następnie dodać przyprawione mięso mielone i dusić do zarumienienia.
  • Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce.
  • Paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę.
  • Gdy mięso będzie już zarumienione dodać kukurydzę, paprykę oraz ketchup. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
  • Patelnię zdjąć z gazu i zawartość posypać żółtym serem. Wymieszać.

Wykonanie:

  • Ciasto podzielić na równe kawałki (ok. 8-10, w zależności od tego, jak duże chcecie otrzymać bułeczki). Każdy z kawałków spłaszczyć na placek przy pomocy wałka lub dłoni.
  • Na środek każdego placka wyłożyć porcję farszu i zawinąć w kulkę. Następnie delikatnie spłaszczyć dłonią formując bułeczkę.
  • Patelnię dobrze rozgrzać bez tłuszczu i partiami piec bułeczki pod przykryciem po kilka minut z każdej strony na średniej mocy palnika.
  • Gotowe bułeczki można serwować same, lub z dodatkiem ulubionego sosu.
bułki z patelni
bułeczki z farszem

Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.