Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto palce lizać

Ciasto palce lizać

Ciasto palce lizać to rewelacyjny wypiek, który pokochacie już po pierwszym kęsie! Przepis na ciasto jest niesamowicie prosty, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby, rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. 

Ciasto palce lizać jest niesamowicie lekkie, delikatne i pyszne. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, taką jak rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta. 

PRZEPIS NA PALCE LIZAĆ – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki
  • 35 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 240 ml gorącej wody

Wykonanie

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę z mascarpone ubijamy na puszystą masę. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
  • Miksując na małych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę, do jednej porcji kremu agrestową, do drugiej malinową. Obie masy odstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęły tężeć.
  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy masę malinową, przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch masę agrestową. Ciasto dekorujemy kakao lub startą na tarce czekoladą.
Ciasto palce lizać przepis
Ciasto palce lizać przepis
Udostępnij ten przepis!

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *