Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Babka z polewą krówkową

Babka z polewą krówkową

Puszysta i pyszna babka wielkanocna z polewą krówkową. Delikatna, mięciutka i bardzo prosta w przygotowaniu.

Przepis na babkę jest niesamowicie prosty, a samą babkę rodzi się szybko i bezproblemowo. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta Wielkanocne. Zapraszam na przepis!

BABKA Z POLEWĄ KRÓWKOWĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
  • 180 g cukru cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
  • szczypta soli

Polewa

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Wykonanie

  • Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy.
  • Zmniejszyć obroty miksera, dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać, dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Całość dodać do masy jajecznej i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut, do suchego patyczka.
  • Masę krówkową podgrzać z mlekiem i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wyłożyć na przestygniętą babkę. Dodatkowo babkę można udekorować polewą czekoladową, u mnie była to polewa czekoladowa z tubki.
Babka z polewą krówkową przepis
Babka z polewą krówkową przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − osiem =