Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto piankowe

Delikatne, lekkie i orzeźwiające ciasto piankowe. Przygotowane na bazie śmietanki kremówki i galaretki przezroczystej, przełożone lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym. 

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i fajnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PRZEPIS NA CIASTO PIANKOWE

Składniki

  • 1000 ml śmietanki kremówki
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 300 ml gorącej wody
  • ok. 60 ciemnych herbatników
  • 1/2 dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie

  • Galaretki przeźroczyste rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty miksera i wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Mieszamy do połączenia składników.
  • Blaszkę 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy połowę przygotowanej masy. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, którą smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy pozostałą masę i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.