Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo

Ciasto Pince Polo to pyszny przekładaniec, który jak sama nazwa mówi, zawiera w sobie każdemu dobrze znane wafelki Prince Polo. To zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, jakie w ostatnim czasie przygotowałam. Każdy się nim zachwycał!

Ciasto Prince Polo przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, przełożonym delikatnym kremem czekoladowym. Główną rolę odgrywa tutaj wkładka z dodatkiem wafelków Prince Polo, która nadaje temu ciastu cudownego charakteru. Przepis na ciasto znajdziecie poniżej, wszystko dokładnie opisałam, byście mogli przyszykować je w swoim domu. Smacznego!

PRZEPIS NA CIASTO PRINCE POLO

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej
  •  30 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)

WKŁADKA PRINCE POLO

  • 6 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 wafelki Prince Polo


POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • garść wiórek kokosowych

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka zrobią się puszyste, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ubijamy do uzyskania szklistej masy. 
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka (stopniowo). Całość miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. 
  • Ciasto przekładamy do formy 20×30 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

WKŁADKA PRINCE POLO

  • Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach na puszystą pianę. Ciągle ubijając partiami dodajemy cukier.
  • Wafelki prince polo kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
  • Do ubitych białek przekładamy pokrojone wafelki, wiórki kokosowe i orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

KREM CZEKOLADOWY

  • Śmietankę kremówkę przelewamy do garnuszka, podgrzewamy na małej mocy palnika. Do śmietanki dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, całość razem podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Śmietankę z czekoladą odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. 
  • Schłodzoną śmietankę czekoladową ubijamy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy odrobinę likieru czekoladowego.
  • Połowę przygotowanej masy wykładamy na jeden blat biszkopta. Na masę wykładamy wkładkę prince polo a na niej rozprowadzamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. 

POLEWA

  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Przestygniętą polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto Prince Polo
Ciasto Prince Polo

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście − 11 =