Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Kluski szare

Szare kluski to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad dla całej rodziny. Podane z okrasą z podsmażonej cebulki i boczku smakują wyśmienicie i są bardzo sycące. Świetnie smakują też w towarzystwie kapusty zasmażanej.

Przepis na szare kluski jest bardzo prosty i szybki. Do przygotowania tego dania potrzeba tylko kilku prostych składników, które na pewno każdy znajdzie w swojej kuchni. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad, to szare kluski będą idealnym wyborem.

SZARE KLUSKI – PRZEPIS

Składniki

  • ziemniaki – 1 kg
  • jajko – 1 szt.
  • mąka pszenna – 150 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • boczek pokrojony w kostkę – 200 g
  • cebula – 1 duża lub 2 małe
  • masło – 1 łyżka

Przygotowanie

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia.

2. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Ze startych ziemniaków odciskamy sok i przekładamy go do osobnej miseczki.

4. Odciśnięty sok odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie na dnie miski pojawi się skrobia z ziemniaków. Przekładamy ją do startych ziemniaków.

5. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną, jajko, sól oraz pieprz. Mieszamy.

6. W większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy delikatnie ogień. Łyżką stołową nakładamy porcję masy i umieszczamy w garnku z wodą. Gotujemy około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

7. Po tym czasie wyławiamy cedzakiem i umieszczamy na talerzu.

8. Kluski podajemy z boczkiem i cebulką.



Udostępnij!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.