Proste i smaczne przepisy!

Sałatki

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to rewelacyjny pomysł na przetwory z ogórków na zimę. Sam przepis jest niesamowicie prosty i jestem pewna, że każdy z Was sobie z nim poradzi.

Do przygotowania ogórków z curry potrzeba na tylko kilku prostych składników. Ponadto takie ogóreczki posłużą nam przez długi czas i można je serwować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się do obiadu, idealnie smakują jako przekąska, a także urozmaicą tradycyjne kanapki.

Zapraszam na przepis na pyszne ogórki w curry w moim wydaniu. Jestem pewna, że i Wam posmakują.

OGÓRKI Z CURRY – PRZEPIS

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 350 g cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżeczki curry

Do każdego słoika

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • szczypta posiekanego koperku

Wykonanie

  • Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
  • Do wyparzonych słoików przekładamy gorczycę, koperek, ziele angielskie oraz pieprz. Następnie układamy w nich ogórki.
  • Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, sól oraz curry. Całość zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną zalewę przelewamy kolejno do słoików i zakręcamy.
  • Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
Ogórki z curry przepis
Ogórki z curry przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 12 =