
Ciasto kubanka to mocno czekoladowy deser, który posmakuje wszystkim miłośnikom czekolady i nie tylko. Delikatna masa z dodatkiem puszystego biszkopta, a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Całość smakuje obłędnie!
Przepis na ciasto Kubanka jest bardzo prosty a samo ciasto łatwe do zrobienia. Nawet jeśli nie macie doświadczenia w kuchni, śmiało możecie brać się za przygotowanie tego wypieku. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, która z pewnością ułatwi Wam przygotowanie ciasta. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KUBANKA
Składniki
BISZKOPT
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
MASA ŚMIETANKOWA
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 opakowanie herbatników kakaowych
- 1 opakowanie herbatników maślanych
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
- Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z kakao, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
- Masa czekoladowa: do misy miksera przekładamy śmietankę kremówkę, serek mascarpone, łyżkę kawy oraz krem czekoladowy. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem. Gotową masę wykładamy na biszkopt czekoladowy.
- Na masie czekoladowej układamy herbatniki kakaowe a na nich rozprowadzamy dżem porzeczkowy. Na dżemie układamy herbatniki maślane.
- Masa śmietankowa: śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gotową masę wykładamy na ciasto.
- Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

