Proste i smaczne przepisy!

Przekąski

Szybkie placuszki z malinami

Szybkie placuszki z malinami

Pyszne placuszki, przygotowane z dodatkiem świeżych malin świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie, obiad lub kolację. Szybko się je robi i tak samo szybko znikają z talerza.

Przepis na placuszki z malinami jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie macie malin, z powodzeniem możecie użyć truskawek, jeżyn lub borówek. Placuszki z tymi owocami również wyjdą przepyszne!

Dlaczego warto zrobić placuszki z malinami? Powodów jest sporo — i to nie tylko dlatego, że są pyszne. Oto kilka z nich:

– Ciasto na placuszki robi się zaledwie kilka minut + czas smażenia. Idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować coś pysznego na szybko.

– Sezon na maliny jest dość krótki, więc warto wykorzystać te owoce jak najlepiej.

– Poza wyjątkowym smakiem maliny to źródło cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów.

SZYBKIE PLACUSZKI Z MALINAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min + smażenie | Liczba porcji: ok. 15 sztuk

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 150 g świeżych malin
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Jogurt oraz jajka powinny być w temp. pokojowej.

  1. Jogurt naturalny wymieszaj z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.

  2. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj do połączenia składników. Pod koniec wsyp maliny i delikatnie wymieszaj.

  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki.

  4. Smaż na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron na rumiano.

  5. Placuszki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy!

Kilka ważnych wskazówek


  • Jeśli nie chcesz, aby maliny puściły sok w cieście, wylej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, a dopiero później wciśnij w nie owoce.

  • Nie mieszaj składników zbyt długo — wtedy placuszki będą puszyste, a nie zbite.

  • Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki pełnoziarnistej.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 123

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piętnaście + osiemnaście =