
Pyszne placuszki, przygotowane z dodatkiem świeżych malin świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie, obiad lub kolację. Szybko się je robi i tak samo szybko znikają z talerza.
Przepis na placuszki z malinami jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie macie malin, z powodzeniem możecie użyć truskawek, jeżyn lub borówek. Placuszki z tymi owocami również wyjdą przepyszne!
Dlaczego warto zrobić placuszki z malinami? Powodów jest sporo — i to nie tylko dlatego, że są pyszne. Oto kilka z nich:
– Ciasto na placuszki robi się zaledwie kilka minut + czas smażenia. Idealne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować coś pysznego na szybko.
– Sezon na maliny jest dość krótki, więc warto wykorzystać te owoce jak najlepiej.
– Poza wyjątkowym smakiem maliny to źródło cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów.
SZYBKIE PLACUSZKI Z MALINAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min + smażenie | Liczba porcji: ok. 15 sztuk
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 150 g świeżych malin
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Jogurt oraz jajka powinny być w temp. pokojowej.
- Jogurt naturalny wymieszaj z jajkami oraz cukrem wanilinowym za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.
- Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj do połączenia składników. Pod koniec wsyp maliny i delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i łyżką nakładaj porcje ciasta formując placuszki.
- Smaż na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron na rumiano.
- Placuszki posypujemy cukrem pudrem i serwujemy!
Kilka ważnych wskazówek
- Jeśli nie chcesz, aby maliny puściły sok w cieście, wylej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię, a dopiero później wciśnij w nie owoce.
- Nie mieszaj składników zbyt długo — wtedy placuszki będą puszyste, a nie zbite.
- Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki pełnoziarnistej.