Proste i smaczne przepisy!

Dania Główne

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska to pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa, którą przygotujecie w niecałą godzinę. Przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy przepadają za ostrzejszymi potrawami. To aromatyczne danie może być serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Zupa meksykańska doskonale smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa. Przed podaniem można ją udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki, czy posypać tartym parmezanem. Serdecznie polecam!

ZUPA MEKSYKAŃSKA PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Do dużego garnka wlać oliwę i podgrzać. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Mięso mielone przyprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka. Smażyć do zarumienienia się mięsa.

3. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić do garnka, wlać 250 ml gorącego bulionu, przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.

4. Po tym czasie dodać zblendowane pomidory z puszki, cukier, paprykę słodką, ostrą i oregano. Wlać pozostały bulion, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i gotować jeszcze przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec w razie konieczności doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
najlepsza zupa meksykańska

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − siedem =