Dziś mam dla was przepis na babkę wielkanocną, która z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Babka wielkanocna Black nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Będzie hitem na świątecznym stole. Przepis na babkę wielkanocną Black jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne w każdym sklepie. To czarne kakao nadaje babce wyjątkowo ciemną barwę, dzięki czemu prezentuje się niezwykle efektownie.
BABKA WIELKANOCNA BLACK PRZEPIS
Składniki
- 80 g czarnego kakao
- 230 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki oprócz wody. Zmiksować na małych obrotach do połączenia.
2. Następnie cienką strużką wlać wrzącą wodę, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką. Masa będzie dosyć rzadka.
3. Formę na babkę natłuścić masłem lub olejem i obsypać bułką tartą.
4. Gotową masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
5. Babkę po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
6. W kąpieli wodnej połączyć czekoladę ze śmietanką kremówką. Polewą polać babkę. Wierzch ozdobić płatkami migdałów.