Bananowa delicja to pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Ciasto bananowa delicja składa się z herbatników, przełożonych kremem śmietankowym, masą kajmakową oraz warstwą bananów. Wierzch zdobią mini biszkopciki, które dodają ciastu charakteru.
BANANOWA DELICJA PRZEPIS
Składniki
- 2 banany
- 9 herbatników kakaowych
- 18 herbatników maślanych
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 50 g mini biszkopcików
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki masy kajmakowej
Przygotowanie
1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Na dnie formy (20×20 cm) wyścielonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki kakaowe.
3. Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy śmietankowej. Na masie poukładać pokrojowe w plasterki banany.
4. Na banany wyłożyć kolejną porcję masy i całość przykryć herbatnikami maślanymi. Kolejno wyłożyć masę kajmakową.
5. Masę kajmakową przykryć kolejną warstwą herbatników maślanych, a na nich pozostałą masę śmietankową.
6. Wierzch ciasta udekorować mini biszkopcikami.
7. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.