Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Bananowa delicja

Bananowa delicja

Bananowa delicja to pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Ciasto bananowa delicja składa się z herbatników, przełożonych kremem śmietankowym, masą kajmakową oraz warstwą bananów. Wierzch zdobią mini biszkopciki, które dodają ciastu charakteru.

BANANOWA DELICJA PRZEPIS

Składniki

  • 2 banany
  • 9 herbatników kakaowych
  • 18 herbatników maślanych
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 50 g mini biszkopcików
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masy kajmakowej

Przygotowanie

1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.

2. Na dnie formy (20×20 cm) wyścielonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki kakaowe.

3. Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy śmietankowej. Na masie poukładać pokrojowe w plasterki banany.

4. Na banany wyłożyć kolejną porcję masy i całość przykryć herbatnikami maślanymi. Kolejno wyłożyć masę kajmakową.

5. Masę kajmakową przykryć kolejną warstwą herbatników maślanych, a na nich pozostałą masę śmietankową.

6. Wierzch ciasta udekorować mini biszkopcikami.

7. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Bananowa delicja przepis
Bananowa delicja bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwanaście + 15 =