Bananowa fantazja to przepyszne ciasto z bananami, które zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bardzo łatwe w wykonaniu, delikatne i niezwykle aromatyczne. Dodatkowo cudownie prezentuje się na stole.
Przepis na ciasto bananowa fantazja nie jest skomplikowany i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. W moim domu to ciasto stało się numerem 1 jeśli chodzi o wypieki. Uwielbiane zarówno przez dzieci i dorosłych, ciasto zawsze jako pierwsze znika z talerza. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
BANANAOWA FANTAZJA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 120 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 2 dojrzałe banany
- 2 galaretki agrestowe
- 700 ml gorącej wody
- mleko do namoczenia biszkoptów
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim.
2. Kolejno do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
3. Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Upieczony biszkopt pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
5. Śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder przełożyć do miski i ubić na puszystą masę. Na koniec dodać startą na tarce czekoladą oraz śmietan-fix. Zmiksować krótko do połączenia.
6. Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę przygotowanej masy. Następnie na masie ułożyć namoczone w mleku biszkopty. Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę, a na nią drugi blat ciasta.
7. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
8. Banany obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście i całość zalać tężejącą galaretką.
9. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.