Biszkoptowe omlety z bitą śmietaną i truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten przysmak zachwyci Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.
Omlety biszkoptowe z truskawkami i bitą śmietaną są banalnie proste w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. To idealny pomysł na letni deser, do kawy czy poczęstunek dla gości podczas domowych imprez.
BISZKOPTOWE OMLETY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
Składniki
OMLETY BISZKOPTOWE
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
BITA ŚMIETANA
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO
- truskawki
- cukier puder
Wykonanie
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty i dodawać żółtka, miksować do połączenia składników.
- Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Dużą blachę, wyścielić papierem do pieczenia i wykładać porcję masy, formując kółka, u mnie o średnicy około 15 cm.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 8 minut.
- Ciepłe biszkopty odkleić od papieru do pieczenia i złożyć na pół. Tak złożone biszkopty przykryć ściereczką i zostawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Przestygnięte biszkopty wypełnić bitą śmietaną i truskawkami. Udekorować cukrem pudrem.