Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to idealny pomysł na deser w upalne dni. Ciasto jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w smaku. Świetne sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

Przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników. Jeśli organizujecie imprezę w domu i chcecie przygotować coś słodkiego dla gości, sernik na zimno z galaretką i truskawkami sprawdzi się idealnie!

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 600 g sera z wiaderka
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody

Dodatkowo

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wody

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.

  2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

  3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć masę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 20 minut do suchego patyczka.

    Masa serowa
  4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

  5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser z wiaderka, miksując na małych obrotach do połączenia. Na koniec do masy dodać żelatynę.

  6. Masę serową wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić na chwilę do lodówki, by masa stężała.

    Galaretka
  7. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.

  8. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na ćwiartki.

  9. Truskawki ułożyć na masie serowej i całość zalać tężejącą galaretką.

  10. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami przepis
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 17

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − 8 =