Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to idealny pomysł na deser w upalne dni. Ciasto jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w smaku. Świetne sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.
Przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników. Jeśli organizujecie imprezę w domu i chcecie przygotować coś słodkiego dla gości, sernik na zimno z galaretką i truskawkami sprawdzi się idealnie!
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 600 g sera z wiaderka
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
Dodatkowo
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć masę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Masa serowa - Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ser z wiaderka, miksując na małych obrotach do połączenia. Na koniec do masy dodać żelatynę.
- Masę serową wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić na chwilę do lodówki, by masa stężała.
Galaretka - Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na ćwiartki.
- Truskawki ułożyć na masie serowej i całość zalać tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.