Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto Brzoskwiniowiec

Brzoskwiniowiec

Ciasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania.

Przepis na ciasto brzoskwiniowiec znajdziecie poniżej. Po zapoznaniu się z nim sami się przekonacie, że ciasto wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją. Zapraszam na przepis!

Polecam również inne smaczne wypieki z brzoskwiniami:

CIASTO BRZOSKWINIOWIEC – PRZEPIS

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

GALARETKA

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml gorącego płynu (woda + syrop z brzoskwiń)
  • 1 puszka brzoskwiń (820 g)


DODATKOWO

  • posypka czekoladowa

Wykonanie

  • Białka miskujemy ze szczyptą soli. Ciągle miksując na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
  • Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Owoce brzoskwiń odcedzamy od soku. Do soku dolewamy wodę, tak by łącznie otrzymać 750 ml płynu. Całość podgrzewamy. Do gorącego płynu wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestygniętej galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na jeden blat biszkopta i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną w kostkę czekoladkę. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą noc.
  • Do schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Połowę masy wykładamy na galaretkę, przykrywamy biszkoptem, a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy posypką czekoladową.
Ciasto Brzoskwiniowiec przepis
przepis na ciasto Brzoskwiniowiec

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − pięć =