Błękitna chmurka to łatwe, szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia, idealne do przygotowania w kilka chwil, gdy najdzie Was ochotę na coś słodkiego.
Ciasto błękitna chmurka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda. Swój wygląd zawdzięcza niebieskim galaretkom, które sprawiają, że ciasto zyskuje piękny błękitny kolor. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i efektowny deser na zimno, którym poczęstujecie gości, to ciasto błękitna chmurka bez pieczenia sprawdzi się idealnie.
CIASTO BŁĘKITNA CHMURKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
Masa:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 2 galaretki niebieskie
- 500 ml wody
Galaretka na wierzch:
- 2 galaretki niebieskie
- 800 ml wody
Dodatkowo:
- ok. 300 g herbatników maślanych
Przygotowanie
1. 2 niebieski galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ser twarogowy. Na sam koniec wlewamy małym strumieniem przestygniętą galaretkę.
3. Blaszkę o wymiarach 24×36 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników.
4. Połowę przygotowanej masy wykładamy na herbatniki, a na nią drugą warstwę herbatników.
5. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy i ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
6. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta. 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
7. Ciasto wyciągamy z lodówki i lekko tężejącą galaretką zalewamy wierzch ciasta.
8. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.