Szarlotka bez pieczenia to świetna opcja dla osób, które mają ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie chcą włączać piekarnika. Nasza szarlotka bez pieczenia składa się z podłużnych biszkoptów przełożonych musem jabłkowym i bitą śmietaną. Wierzch zdobią pokruszone herbatniki maślane imitujące kruszonkę. Całość pięknie prezentuje się na stole i wybornie smakuje. Szarlotka bez pieczenia jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zawiera skomplikowanych składników. Wszystkie produkty być może macie nawet w domu! Polecam wypróbować.
BŁYSKAWICZNA SZARLOTKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 20 biszkoptów podłużnych
- 150 g herbatników
- 2 opakowania galaretek brzoskwiniowych
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 kg jabłek
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- cukier puder
Przygotowanie
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na patelnię, wlej 200 ml wody i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj cynamon i wymieszaj.
- Gdy jabłka będą już miękkie, dodaj galaretki (proszek) i wymieszaj. Całość odstaw do lekkiego stężenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie ułóż podłużne biszkopty.
- Na biszkopty wyłóż mus jabłkowy.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Krem wyłóż na mus jabłkowy.
- Herbatniki pokrusz i posyp nimi ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.