Borówkowiec to proste do przygotowania ciasto z borówkami, które znika z talerzy w oka mgnieniu. Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i doskonale nadaje się na każdą okazję.
Do przygotowania tego ciasta można użyć świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich (mrożone należy rozmrozić). Zachęcam do wypróbowania przepisu na to pyszne ciasto z borówkami, ponieważ u nas w domu cieszy się bardzo dużym uznaniem, więc może i wam przypadnie do gustu.
BORÓWKOWIEC PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 30 g kakao
- szczypta soli
Masa borówkowa
- 400 g borówek
- 800 g jogurtu borówkowego/jagodowego
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki gorącej wody
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółta, jedno po drugim.
- Do masy jajecznej wsypać mąkę i kakao. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Biszkopt po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Masa borówkowa:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Borówki zblendować na mus.
- Do miski przełożyć jogurt borówkowy/jagodowy, dodać mus i całość wymieszać mikserem na małych obrotach.
- Pod koniec miksowania wlać tężejącą żelatynę.
- Tak przygotowaną masę wstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie masę wyłożyć na jeden płat biszkopta.
- Całość ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy borówkowej.
Masa śmietankowa:
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix dla usztywnienia masy.
- Ciasto wyjąć z lodówki i masę borówkową przykryć drugim płatem biszkopta. Po biszkopcie rozprowadzić masę śmietankową.
- Wierzch ciasta udekorować startą na tarce czekoladą.
- Ciasto ponownie wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.