Carpaccio z buraka to bardzo popularna i smaczna przekąska, którą musicie skosztować. To nic innego jak pokrojone w cienkie plasterki buraki z dodatkiem rukoli, sera feta, słonecznika oraz pysznego sosu na bazie oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny oraz miodu.
Przepis na domowe carpaccio jest bardzo prosty, a danie to robi duże wrażenie wizualne, a także smakowe. Możemy zaserwować je na kolację, podczas wizyty znajomych serwując każdemu małą porcyjkę na osobny talerzu. Możemy także zrobić większą porcję i postawić na stole, tak by każdy się częstował, kiedy chce.
Takie carpaccio z buraka z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. Zapraszam na przepis!
CARPACCIO Z BURAKA – PRZEPIS
Składniki
- 2 buraki
- garść rukoli
- garść ziaren słonecznika
- 60 g sera feta
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie
- Buraki upiec lub ugotować, następnie obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plastry. Pokrojone buraki ułożyć na dużym talerzu na kształt koła.
- Na buraki wyłożyć rukolę, a na niej ułożyć pokrojony w kosteczkę ser feta. Wierzch posypać słonecznikiem.
- Oliwę wymieszać z octem balsamicznym, miodem oraz sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę polać przygotowanym sosem.