Cebularze z pieczarkami to bardzo smaczne drożdżowe bułeczki z dużą ilością cebuli i pieczarek. To idealna przekąska w ciągu dnia, a także świetny dodatek do zupy czy też innych dań.
Domowe cebularze z pieczarkami fajnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je serwować z ketchupem czy sosem czosnkowym. Są łatwe do zrobienia i zawsze wychodzą. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CEBULARZE Z PIECZARKAMI
Składniki
ROZCZYN
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki
CIASTO
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie
- Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczęły pracować.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, roztopionym masłem oraz jajkiem. Dodajemy rozczyn i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Można to zrobić za pomocą dłoni lub robota. Z ciasta formujemy kulkę, przekładamy do miski i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Cebulę kroimy w piórka, wykładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Kolejno dodajemy posiekane pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejsza swoją objętość. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 6 części i formujemy kulki, kolejno je spłaszczając. Placuszki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, na środek wykładamy porcję przygotowanego farszu. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, grzanie góra-dół.