Chłopski garnek to super pomysł na pożywny i smaczny posiłek dla każdego! Można go podawać jako samodzielny posiłek, a także w towarzystwie świeżego pieczywa.
To super pomysł na szybki obiad w ciągu tygodnia, ponieważ w łatwy sposób można go odgrzać, mając pewność, że zachowa swój smak. Po odgrzaniu smakuje nawet lepiej, bo smaki się fajnie przygryzają. Chłopski garnek to również fajny pomysł na ciepłą kolację, podczas rodzinnych spotkań, czy domowych imprez.
Tym razem przygotowałam chłopski garnek z mięsem mielonym. Wyszedł naprawdę przepyszny! Zapraszam na przepis!
CHŁOPSKI GARNEK – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- 200 g pomidorów z puszki
- 250 ml bulionu lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta chilli
Wykonanie
- Mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć mięso i podsmażyć.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Do garnka z grubym dnem przełożyć cebulę i czosnek, podsmażyć kilka minut na odrobinie tłuszczu.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w półplastry. Warzywa przełożyć do garnka, dodać mięso mielone i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.
- Pomidory z puszki zblendować, przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli, pieprzu oraz chilli. Wymieszać i gotować jeszcze przez około 10 minut, do miękkości warzyw.
Idealny przepis by zadowolić mężczyznę:) Ewentualnie dodał bym jeszcze do przepisu skwarki z boczku by podnieść kaloryczność 😛