Ciasto a’la bounty to rewelacyjny wypiek, idealny dla miłośników tradycyjnego batonika bounty i nie tylko. Jest delikatne, wilgotne, wręcz idealne. A co najważniejsze, łatwe do zrobienia.
Ciasto a’la bounty idealnie sprawdzi się na domowe imprezy, rodzinne spotkania, a nawet na święta. Składniki do jego przygotowania zakupicie w każdym sklepie, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
CIASTO A’LA BOUNTY – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt 24×24
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- łyżka oleju
Masa kokosowa
- 750 ml mleka 2%
- 3 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g wiórek kokosowych
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 biała czekolada
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
Polewa czekoladowa
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając na najwyższych obrotach miksera. Kiedy masa będzie szklista zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę i olej, delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do blaszki wyścielonej papierem. Pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach. Grzanie góra/dół.
- 500 ml mleka zagotowujemy. Dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier wanilinowy. Gotujemy do momentu, aż kokos wsiąknie całe mleko.
- 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do wiórków kokosowych dodajemy czekoladę i mleko z proszkiem budyniowym. Całość gotujemy, ciągle mieszając, aż budyń stężeje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy masę kokosowo-budyniową. Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką, następnie rozsmarowujemy na cieście. Całość wstawimy do lodówki do stężenia.