Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto ananasowe bez pieczenia

Ciasto ananasowe bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to doskonała opcja, gdy potrzebujemy deseru na szybko, lub nie mamy w domu piekarnika. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne ciasto ananasowe bez pieczenia.

Ciasto składa się z warstwy herbatników kakaowych przełożonych masą serową i masą cappuccino. Wierzch ciasta składa się z owoców zanurzonych w galaretce. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Polecam przygotować przy najbliższej okazji.

CIASTO ANANASOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS

Składniki (na blaszkę 24×24 cm)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny + 120 ml gorącej wody

Masa cappuccino

  • 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,5 l wody
  • 15 herbatników kakaowych

Przygotowanie

  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.

Masa serowa:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Na koniec dodajemy startą czekoladę i krótko miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Masę przekładamy na herbatniki i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do lekkiego stężenia.

Masa cappuccino:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy proszek cappuccino. Na koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
  • Masę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki.

Galaretka z owocami:

  • Sok z ananasa + 0,5 l wody podgrzewamy w rondelku. Następnie w przygotowanym płynie rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Ananasa kroimy w kosteczkę.
  • Na ciasto wykładamy pokrojonego ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.
ciasto bez pieczenia z ananasem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − 10 =