Ciasta bez pieczenia to doskonała opcja, gdy potrzebujemy deseru na szybko, lub nie mamy w domu piekarnika. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne ciasto ananasowe bez pieczenia.
Ciasto składa się z warstwy herbatników kakaowych przełożonych masą serową i masą cappuccino. Wierzch ciasta składa się z owoców zanurzonych w galaretce. Całość pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Polecam przygotować przy najbliższej okazji.
CIASTO ANANASOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 3 łyżki żelatyny + 120 ml gorącej wody
Masa cappuccino
- 4 łyżki cappuccino czekoladowego (proszek)
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Dodatkowo
- 1 puszka ananasa w syropie
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 0,5 l wody
- 15 herbatników kakaowych
Przygotowanie
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
Masa serowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
- Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ser twarogowy miksujemy z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Na koniec dodajemy startą czekoladę i krótko miksujemy tylko do połączenia składników.
- Masę przekładamy na herbatniki i całość wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do lekkiego stężenia.
Masa cappuccino:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy proszek cappuccino. Na koniec wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Masę wykładamy na ciasto i całość ponownie wstawiamy do lodówki.
Galaretka z owocami:
- Sok z ananasa + 0,5 l wody podgrzewamy w rondelku. Następnie w przygotowanym płynie rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Ananasa kroimy w kosteczkę.
- Na ciasto wykładamy pokrojonego ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.