Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja

Ciasto brzoskwiniowa fantazja to super pomysł na smaczny deser z wykorzystaniem owoców. Ich dodatek do ciasta, sprawia, że jest ono lekkie, delikatne i orzeźwiające. Takie ciasto z brzoskwiniami to nie tylko pyszny deser, ale także świetna ozdoba stołu!

Brzoskwiniowa fantazja to wypiek, który posmakuje każdemu, bez wyjątku. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym, galaretką z brzoskwiniami oraz warstwą czekoladową z nutelli i płatków kukurydzianych to idealne zestawienie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam na przepis!

CIASTO BRZOSKWINIOWA FANTAZJA – PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Galaretka

  • 750 ml płynu (syrop z brzoskwiń + woda)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie


Warstwa czekoladowa

  • 220 g kremu czekoladowego Nutella
  • 150 g płatków kukurydzianych


Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix


Dodatkowo

  • 60 g czekolady gorzkiej

Wykonanie

Biszkopt

  • Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
  • Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
  • Biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

Warstwa czekoladowa

  • Nutellę lekko podgrzać, w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać do nutelli i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i rozsmarować po całej jego powierzchni.

Galaretka

  • Do rondelka wlać syrop z brzoskwiń, dodać wody, tak by łącznie było 750 ml płynu. Całość zagotować, zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do przestygniętej galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na warstwę czekoladową.

Masa śmietankowa

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać cukier puder, wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą masę.
  • Połowę masy wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzić pozostałą masę.
  • Ciasto udekorować posiekaną czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto brzoskwiniowa fantazja przepis
Przepis na ciasto brzoskwiniowa fantazja

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.4 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 5 =