Ciasto brzoskwiniowa fantazja to super pomysł na smaczny deser z wykorzystaniem owoców. Ich dodatek do ciasta, sprawia, że jest ono lekkie, delikatne i orzeźwiające. Takie ciasto z brzoskwiniami to nie tylko pyszny deser, ale także świetna ozdoba stołu!
Brzoskwiniowa fantazja to wypiek, który posmakuje każdemu, bez wyjątku. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym, galaretką z brzoskwiniami oraz warstwą czekoladową z nutelli i płatków kukurydzianych to idealne zestawienie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Zapraszam na przepis!
CIASTO BRZOSKWINIOWA FANTAZJA – PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Galaretka
- 750 ml płynu (syrop z brzoskwiń + woda)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Warstwa czekoladowa
- 220 g kremu czekoladowego Nutella
- 150 g płatków kukurydzianych
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 60 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
Biszkopt
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
- Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
Warstwa czekoladowa
- Nutellę lekko podgrzać, w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać do nutelli i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i rozsmarować po całej jego powierzchni.
Galaretka
- Do rondelka wlać syrop z brzoskwiń, dodać wody, tak by łącznie było 750 ml płynu. Całość zagotować, zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do przestygniętej galaretki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na warstwę czekoladową.
Masa śmietankowa
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone przełożyć do miski. Dodać cukier puder, wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą masę.
- Połowę masy wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim biszkoptem, a na nim rozprowadzić pozostałą masę.
- Ciasto udekorować posiekaną czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin.