Ciasto czekoladowa rozkosz to deser obok którego nie da się przejść obojętnie. Wygląda wspaniale i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się do popołudniowej filiżanki kawy lub na specjalne okazje.
Przepis na ciasto czekoladowa rozkosz jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. W smaku jest pyszne, mocno czekoladowe i delikatne zarazem. Herbatniki zatopione w masie czekoladowej dodają ciastu chrupkości. Zapraszam do wypróbowania przepisu na to przepyszne ciasto czekoladowe, które oczaruje każde podniebienie.
CIASTO CZEKOLADOWA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Masa czekoladowa
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 300 ml wody
- 1 łyżka cukru
Masa śmietankowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 200 g herbatników maślanych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę i całość wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę przełóż na blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 20 minut, do suchego patyczka.
MASA CZEKOLADOWA
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
- Herbatniki połam na mniejsze kawałki i wrzuć do masy czekoladowej.
- Na przestygnięty biszkopt wyłóż masę czekoladową z herbatnikami i całość wstaw do lodówki na 1 godzinę.
MASA ŚMIETANKOWA
- Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Masę wyłóż na ciasto, wierzch posyp orzeszkami.
- Ciasto ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.