Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto kawosz

Ciasto kawosz

Ciasto kawosz to idealny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje!

Przepis na ciasto kawosz jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego bez problemu każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Z jakich warstw składa się ciasto kawosz? Kakaowy biszkopt, warstwa kremu śmietankowego z dodatkiem kawy rozpuszczalnej oraz beza kokosowa. Całość prezentuje się rewelacyjnie i tak też smakuje. Koniecznie wypróbujcie, bo efekt końcowy wart jest każdej minuty poświęconej na jego zrobienie.

CIASTO KAWOSZ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru

Beza

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 180 g cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Biszkopt:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. 
  2. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
  3. Ciasto przełożyć do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut do suchego patyczka.

    Beza:

  4. Beza: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć do formy (24×24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 30 minut.

    Masa:

  6. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec wsypać kawę rozpuszczalną i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt, a następnie beza. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto kawosz przepis
Przepis na ciasto kawosz

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 35

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziesięć + trzy =