Ciasto kawosz to idealny dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje!
Przepis na ciasto kawosz jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, dlatego bez problemu każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Z jakich warstw składa się ciasto kawosz? Kakaowy biszkopt, warstwa kremu śmietankowego z dodatkiem kawy rozpuszczalnej oraz beza kokosowa. Całość prezentuje się rewelacyjnie i tak też smakuje. Koniecznie wypróbujcie, bo efekt końcowy wart jest każdej minuty poświęconej na jego zrobienie.
CIASTO KAWOSZ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
Masa
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru pudru
Beza
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 180 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
- Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 25 minut do suchego patyczka.
Beza: - Beza: Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać cukier. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (24×24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 30 minut.
Masa: - Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec wsypać kawę rozpuszczalną i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt, a następnie beza. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.