Gofry to ulubiona przekąska wielu osób. Można je szybko zrobić samemu, wystarczy tylko mieć dobrą gofrownicę i kilka prostych składników, które napewno każdy znajdzie w swojej kuchni.
Ciasto na gofry nie jest trudne w przygotowaniu, ale odpowiednie proporcje składników decydują o tym, czy nasze gofry wyjdą miękkie i jednocześnie chrupiące. Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu!
CIASTO NA GOFRY – PRZEPIS
Składniki
- mąka pszenna – 300 g
- jajka – 3 sztuki
- mleko – 380 ml
- olej – 80 ml
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- szczypta soli
Z podanych składników otrzymamy 6 gofrów.
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ubite białka odstawiamy na bok.
2. Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie wlewamy olej, mleko i żółtka. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej.
3. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką,
3. Gofrownicę nagrzewamy i delikatnie natłuszczamy. Chochlą nakładamy porcję ciasta i smażymy przez około 10 minut.
4. Gotowe gofry studzimy na kratce by zostały chrupiące.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.