Gotowi na tropikalną przygodę w kuchni? Zapraszam na przepis na pyszne ciasto tropikalna kostka z dodatkiem pulpy z mango!

Jeśli masz ochotę na deser, który przeniesie Cię myślami na rajską plażę, to ciasto tropikalna kostka będzie strzałem w dziesiątkę. Soczyste, słodkie i intensywnie owocowe ciasto, które zachwyci każde podniebienie.
Mango to owoc, który doskonale sprawdza się w wypiekach, dodając im egzotycznego charakteru i naturalnej słodyczy. W cieście wykorzystujemy pulpę z mango, którą bez problemu dostaniecie w każdym sklepie. Ciasto tropikalna kostka nie tylko zachwyca smakiem, ale i prezentuje się wyjątkowo efektownie. Idealne na lato, rodzinne spotkania i inne wyjątkowe okazje.
CIASTO TROPIKALNA KOSTKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Warstwa owocowa
- 425 g pulpy z mango
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Warstwa śmietankowa
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 3-4 łyżki masy krówkowej
- pół tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka.
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i przesyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia.
- Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia i podziel na 2 blaty.
Warstwa owocowa - Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
- 150 ml śmietanki ubij na sztywno.
- Pulpę z mango przelej do miseczki, wlej żelatynę i intensywnie wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietankę i ponownie wymieszaj.
- Tężejącą masę przelej na połowę biszkopta i wstaw na chwilę do lodówki.
Warstwa śmietankowa - 350 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixm. Następnie dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj do połączenia.
- Ciasto wyjmij z lodówki i warstwę z mango przykryj drugim blatem biszkopta.
- Po biszkopcie rozprowadź masę krówkową, a następnie wyłóż masę śmietankową.
- Wierzch posyp posiekaną drobno czekoladą mleczną.
- Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

