Proste i smaczne przepisy!

Ciasta i Desery

Ciasto tropikalna kostka

Gotowi na tropikalną przygodę w kuchni? Zapraszam na przepis na pyszne ciasto tropikalna kostka z dodatkiem pulpy z mango!

tropikalna kostka

Jeśli masz ochotę na deser, który przeniesie Cię myślami na rajską plażę, to ciasto tropikalna kostka będzie strzałem w dziesiątkę. Soczyste, słodkie i intensywnie owocowe ciasto, które zachwyci każde podniebienie.

Mango to owoc, który doskonale sprawdza się w wypiekach, dodając im egzotycznego charakteru i naturalnej słodyczy. W cieście wykorzystujemy pulpę z mango, którą bez problemu dostaniecie w każdym sklepie. Ciasto tropikalna kostka nie tylko zachwyca smakiem, ale i prezentuje się wyjątkowo efektownie. Idealne na lato, rodzinne spotkania i inne wyjątkowe okazje.

CIASTO TROPIKALNA KOSTKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Warstwa owocowa

  • 425 g pulpy z mango
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody

Warstwa śmietankowa

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki masy krówkowej
  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka.

  2. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i przesyp do masy jajecznej. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką do połączenia.

  3. Ciasto przełóż do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

  4. Po upieczeniu biszkopt odstaw do przestygnięcia i podziel na 2 blaty.

    Warstwa owocowa

  5. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.

  6. 150 ml śmietanki ubij na sztywno.

  7. Pulpę z mango przelej do miseczki, wlej żelatynę i intensywnie wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietankę i ponownie wymieszaj.

  8. Tężejącą masę przelej na połowę biszkopta i wstaw na chwilę do lodówki.

    Warstwa śmietankowa

  9. 350 ml śmietanki kremówki ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego z śmietan-fixm. Następnie dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj do połączenia.

  10. Ciasto wyjmij z lodówki i warstwę z mango przykryj drugim blatem biszkopta.

  11. Po biszkopcie rozprowadź masę krówkową, a następnie wyłóż masę śmietankową.

  12. Wierzch posyp posiekaną drobno czekoladą mleczną.

  13. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto tropikalna kostka
Ciasto tropikalna kostka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 981

Udostępnij ⤵

Polecane przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + cztery =