Rewelacyjne w smaku ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Idealne na każdą okazję, proste do zrobienia i bardzo efektowne. Takie ciasto z pewnością zachwyci podniebienie każdego, kto go skosztuje.
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką składa się z kilku przepysznych warstw, które w połączeniu ze sobą smakują obłędnie! Puszysty biszkopt, czekoladowy krem, masa śmietankowa i galaretka z kawałkami brzoskwiń. Po prostu niebo w gębie!
PRZEPIS NA CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ
Składniki
BISZKOPT
- 160 g cukru
- 150 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
- 3 żółtka
- 375 ml mleka
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g orzechów
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wody
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wykładamy do blaszki 20×30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20 minut, grzanie góra-dół.
- Do rondelka przelewamy 2/3 mleka, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy skrobię oraz żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy naszą mieszankę, energicznie mieszając rózgą kuchenną. Całość gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem. Kolejno partiami dodajemy przestygnięty budyń. Do masy wsypujemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę, orzechy oraz kakao, całość mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przestygnięty biszkopt.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, na ciasto wykładamy brzoskwinie i wylewamy galaretkę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Jakie orzechy mają być do placka z brzoskwiniami ?
Dałam orzechy włoskie, ale ziemne też będą pasować 🙂