Pieczarki zapiekane z serem to prosta i efektowna przekąska, którą możemy podawać na różne okazje przez cały rok. Tak przygotowane pieczarki faszerowane są bardzo smaczne i aromatyczne. Ożywią Twój imprezowy stół i przykują uwagę gości.
PIECZARKI ZAPIEKANE Z SEREM PRZEPIS
Składniki
- 10 dużych pieczarek
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 50 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Z pieczarek wydrążamy nóżki i drobno je siekamy.
2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy posiekane pieczarki z cebulą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy do miękkości.
4. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki, dodajemy jajko i startą na tarce mozzarellę. Mieszamy.
5. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem i układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
6. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
7. Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.