Ciasto z Michałkami to doskonały wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu łasuchom niezależnie od wieku. Ciasto niezwykle delikatne i aromatyczne w smaku. Do tego bardzo łatwe w przygotowaniu! Składa się z kakaowego biszkoptu, przełożonego kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe jest dżem porzeczkowy. Wierzch ciasta zdobią wiórki z gorzkiej czekolady. Ciasto z Michałkami doskonale sprawdzi się na święta, domowe imprezy, lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Polecam wypróbować.
CIASTO Z MICHAŁKAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 5 dużych jajek (temp. pokojowa)
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 40 g kakao
- szczypta soli
Krem
- 250 g cukierków Michałków
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim.
- Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wymieszaną z kakao i całość wymieszaj do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
- Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 25 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, podziel biszkopt na dwa blaty.
Krem
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksuj wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Następnie stopniowo dodawaj mascarpone i delikatnie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
- 1/3 kremu przełóż do osobnego naczynia i odstaw na bok.
- Do większej części masy dodaj drobno posiekane cukierki Michałki i całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Na połowę biszkopta rozsmaruj dżem porzeczkowy. Następnie wyłóż masę z Michałkami i całość przykryj drugim blatem biszkopta.
- Rozprowadź pozostałą masę, wierzch posyp startą na tarce gorzką czekoladą.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.