Przepis na ciasto czekoladowe przełożone pyszną masą z chrupiącym słonecznikiem to propozycja idealna na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto jest niezwykle delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Słodycz przełamuje warstwa kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki.
Przepis na ciasto ze słonecznikiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy wypiek, który oczaruje gości i rodzinę, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto ze słonecznikiem.
CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 mąki pszennej tortowej
- 140 g drobnego cukru
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 150 g ziaren słonecznika
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zwykłego cukru
- 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo
- 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Suche składniki przełożyć do masy jajecznej i całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
- Gotową masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu podzielić na dwa blaty.
MASA
- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni z dodatkiem cukru. Następnie odstawić do przestygnięcia.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlać przestudzoną żelatynę. Gotową masę podzielić na dwie części.
- Do jednej części masy dodać masę krówkową oraz prażony słonecznik. Wymieszać do połączenia składników.
- Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć masę ze słonecznikiem. Całość przykryć drugim blatem.
- Do pozostałej masy dodać cukier puder i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
- Wierzch ciasta posypać startą na tatce czekoladą.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.