Colesław to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych surówek obiadowych. Idealnie pasuje do dań mięsnych i ryb, a także grillowanych potraw. Jest również doskonałym dodatkiem do hamburgerów czy tortilli.
W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na surówkę coleslaw z młodej kapusty. Surówka coleslaw z młodej kapusty jest delikatniejsza niż z tej całorocznej, ponieważ młoda główka jest miększa i bardziej krucha. Zapraszam na przepis!
COLESŁAW Z MŁODEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
Sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Z młodej kapusty usuwamy wierzchnie liście. Następnie przekrawamy na pół i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z kapustą. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski z kapustą.
3. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do kapusty. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Gotową surówkę odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.