Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny sernik czekoladowy na spodzie z herbatników. W smaku sernik jest puszysty i delikatny, a nie twardy i zbity.
Przepis na sernik czekoladowy jest bardzo prosty. Nie wymaga skomplikowanych składników i szybko się go robi. Ciasto idealne na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli tak jak ja uwielbiacie serniki, to koniecznie musicie wypróbować tej czekoladowej wersji.
CZEKOLADOWY SERNIK PRZEPIS
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (2×40 g)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki oleju
- 12 herbatników kakaowych
Przygotowanie
1. Ser przełóż do miski, dodaj żółtka, proszki budyniowe oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj do połączenia.
2. Następnie dodaj olej i mleko w proszku. Ponownie wymieszaj.
3. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę z cukrem. Kiedy masa będzie już puszysta, stopniowo dodawaj masę serową. Pod koniec cienkim strumieniem wlej mleko (masa będzie rzadka, ale dzięki temu sernik będzie puszysty i delikatny, a nie twardy i zbity).
4 Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie bardzo ciasno ułóż herbatniki, by podczas pieczenia nie wypłynęły do góry.
5. Na herbatniki bardzo powoli i równomiernie wylej masę serową.
6. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 60 minut, funkcja grzania góra-dół.
7. Po upieczeniu sernik pozostaw do całkowitego wystudzenia w wyłączonym zamkniętym piekarniku.