Czosndogi to świetna odmiana dla tradycyjnych hot-dogów, w których podłużna bułka została zastąpiona czosnkową bagietką. Dzięki temu nasz „hot dog” jest zdecydowanie bardziej aromatyczny. Dodatkowo bułkę wraz z parówką oraz sporą ilością sera zapieka się w piekarniku, dzięki czemu pieczywo jest chrupiące, a ser idealnie roztopiony. Przepis na czosndogi jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 30 minut. Zachęcam do wypróbowania!
CZOSNDOGI PRZEPIS
Składniki
- 2 bagietki czosnkowe
- 4 parówki
- 120 g sera mozzarella
- 2 większe ogórki konserwowe
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 łyżki kukurydzy
- 6 pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- sos czosnkowy
- ketchup
- prażona cebulka
Przygotowanie
1. Bagietki czosnkowe naciąć przez środek. Delikatnie rozszerzyć obie połówki i lekko ugnieść miąższ.
2 Na spód wyłożyć odrobinę startego sera, a na nim ułożyć po dwie parówki na bułkę. Całość ponownie posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 15 minut.
3. W tym czasie pokroić paprykę, pomidorki koktajlowe, ogórki, posiekać szczypiorek. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Bagietki wyjąć z z piekarnika i wyłożyć na nie ogórki, kukurydzę, paprykę i pomidorki koktajlowe. Wierzch polać ketchupem, sosem czosnkowym oraz posypać posiekanym szczypiorkiem i prażoną cebulką.