Deser a’la malinowa chmurka inspirowany wszystkim znanym i lubianym ciastem o tej samej nazwie. Deser idealny na spotkanie rodzinne lub podwieczorek. Przepis na deser malinowa chmurka jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, a smakiem oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Polecam wypróbować przy najbliższej okazji.
DESER A’LA MALINOWA CHMURKA PRZEPIS
Składniki (4 porcje)
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 140 g herbatników maślanych
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 garści migdałów
- 1 galaretka o smaku malinowym
- 0,5 l wody
Przygotowanie
1. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia. Następnie do galaretki dodaj maliny. Odstaw do lekkiego stężenia.
2. Herbatniki pokrusz i umieść w pucharkach. Kolejno wlej tężejącą galaretkę z malinami. Pucharki wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
3. Płatki migdałów podpraż na suchej patelni do zarumienienia.
4. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubitą śmietankę przełóż do pucharków. Wierzch posyp migdałami.