Pyszne deserki leśna pokosa, inspirowane każdemu znanym ciastem leśny mech. Deserki są niesamowicie lekkie, delikatne i proste w przygotowaniu.
Deserki leśna pokusa idealnie sprawdzą się na każdą okazję. Będą idealnym wyborem na rodzinne spotkania, domowe imprezy i inne okazje w ciągu roku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA DESERKI LEŚNA POKUSA
Składniki
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 g cukru
- 70 g oleju
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 owoc granatu
- 330 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtko. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
- Szpinak blendujemy na mus, wlewamy olej i mieszamy do połączenia składników. Całość wlewamy do masy jajecznej i mieszamy.
- Masę przekładamy do keksówki, wstawiamy do piekarnika nagrzane do 180 przez około 30 minut, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia i rozdrabniamy za pomocą dłoni.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru.
- Deserki układamy w pucharkach lub szklankach, na spód biszkopt szpinakowy, bita śmietana i znów biszkopt. Wierzch deserków dekorujemy granatem i migdałami.