Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych śledzi, dlatego dziś mamy dla Was przepis na śledzie w sosie musztardowym, które z pewnością urozmaicą każdy świąteczny stół!
Śledzie w sosie musztardowym to niezwykle prosta i smaczna potrawa bazująca na najpopularniejszej w Polsce rybie. Wyrazisty smak śledzi, zestawiony z aksamitnym sosem musztardowym przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Wypróbuj koniecznie ten łatwy i szybki przepis na śledzie w sosie musztardowym.
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZEPIS
Składniki
- 7-8 filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 1 cebula biała
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy na 2 cm kawałki.
2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
3. Do miseczki przekładamy obie musztardy, majonez, śmietanę, miód, sól oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
4. Do większej miski przekładamy pokrojone śledzie, cebulę i sos. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.