Dorsz w sosie koperkowym to idealny pomysł na danie, które łączy w sosie delikatność i bogactwo smaków. To doskonała propozycja na uroczystą kolację, jak i codzienny obiad. Dorsz dzięki swojej jędrnej strukturze fajnie się łączy z delikatnym sosem koperkowym. To połączenie z pewnością zadowoli każdego miłośnika ryb i nie tylko.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i zajmuje naprawdę mało czasu. Ryba nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, dzięki temu jest soczysta i delikatna. Idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i surówką. Zapraszam na przepis!
DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z dorsza
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, podsmażyć kawałki ryby z obu stron.
- Na osobnej patelni, na odrobinie masła podsmażyć cebulę, pokrojoną w kosteczkę, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno wlać śmietankę wymieszaną z mlekiem oraz łyżeczką mąki, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu. Dodać posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu.
- Kawałki dorsza przełożyć do sosu i podgrzewać razem kilka minut.